Dirigent Alexander de Blaeij studeerde viool bij Else Krieg aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Hij zette zijn opleiding voort bij Denis Zsigmondy aan de Universiteit van Mainz. Sinds 2001 maakt hij deel uit van de 1ste vioolgroep van Het Gelders Orkest (HGO).

Gaandeweg ontpopte De Blaeij zich als een zeer opmerkelijk dirigeertalent. In 2008 nodigde Martin Sieghart, honorair gastdirigent van Het Gelders Orkest hem dan ook uit om onder zijn leiding  in Graz directielessen te nemen. In juni 2008 maakte De Blaeij zijn debuut als dirigent bij Het Gelders Orkest en in november 2010 leidde hij HGO en het Toonkunstkoor Arnhem in de actie tegen het cultuurbeleid van het Kabinet Rutte I ‘De Schreeuw’ in Musis Sacrum te Arnhem. Zijn debuut als operadirigent maakte De Blaeij in april 2011 bij het Kameroperahuis te Zwolle.

In januari 2012 leidde De Blaeij  een reeks kinderconcerten met HGO en op 14 februari  dirigeerde hij het orkest tijdens het Valentijnsconcert. Tijdens laatstgenoemd evenement maakte hij onder meer diepe indruk met zijn interpretatie van het ‘Vorspiel’ tot Wagners muziekdrama ‘Tristan und Isolde’.

In januari 2016 maakte Alexander zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest waar hij een kamermuziek ensemble dirigeerde in de AAA serie van het orkest. In 2017 dirigeerde hij bij KCO een stuk van Rosalie Hirsch en in mei 2018 dirigeerde hij een concert met Eva Maria Westbroek in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

In juli 2014 baarde Alexander de Blaeij opzien bij de internationale jury van het prestigieuze Wiener Musik Seminar. Hij dirigeerde Bruckner met het Savaria Symphony Orchestra en won de 2de prijs.

Bij HGO experimenteerde De Blaeij ook met nieuwe muziek en alternatieve presentatievormen. Met de HGO Rebels kwam het tot diverse spraakmakende producties. In Duisburg speelde men op het Brachensiedlung Festival en met dansgroep Gif.t maakte hij de voorstellingen “Loveseat’ en ‘The Cloud’. Alexander ontwikkelde voor de opening van station Arnhem in 2015 het muzikale deel en dirigeerde tijdens deze opening ook Het Gelders Orkest.

In 2012 2013 en 2014 leidde Alexander meerdere projecten aan het Prins Claus conservatorium in Groningen. In 2017 leidde hij een project aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover.